4 materialen perfect voor buitengevels

Buitengevels

Het is waar dat de meesten van ons de innerlijke schoonheid van een huis belangrijker vinden. Maar er is één uitzondering in de vorm van uw buitengevel die wordt opgevat als de schil van een gebouw. Deze façades zouden de buitendecoratie moeten zijn; een presentatiedoek waarop verschillende artistieke en architecturale stijlen kunnen worden weergegeven. Maar ze geven uw bezoekers ook aanwijzingen over het interieur, de stijl en de architectuur van uw huis.

Traditioneel vormden gevels de hoofdstructuur van het gebouw en daarom waren er beperkte openingen. Sinds zijn evolutie kan er een grotere oppervlakte of opening bekomen worden zodat de woning goed verlicht wordt. Met de introductie van staal en gewapend beton in de constructielijn werden de gevels bevrijd van hun dragende functie en worden ze nu als niet-dragende constructie gebruikt.

Men zou oneindig veel ontwerpen van gevels kunnen maken, gebaseerd op de samenstelling, stijl, decoratie en zelfs kleur. Maar vandaag willen we verschillende opties onderzoeken in termen van gevel- en buitenmuurmaterialen, vervaardigd door enkele van de beste architecten.

1. Metalen coatings I

Als de gevel van een gebouw bepalend is voor de manier waarop het met zijn omgeving communiceert, dan is het materiaal de taal waarmee dit proces plaatsvindt. Hoewel metalen gevels (een van de meest populaire opties op het gebied van moderne bouwmaterialen) voorheen werden geassocieerd met industriële of geprefabriceerde gebouwen, komen ze ook steeds vaker voor in woonruimtes. Dergelijke materialen voor huisgevels zijn ook gemakkelijk en snel te installeren. Bovendien zijn ze volledig efficiënt en functioneel. Glad, gegolfd, ingevet, voorgelakt of gegalvaniseerd fineer zijn de verschillende soorten coatings die kunnen worden gecombineerd met bouwmaterialen voor muren zoals hout, beton, gips of steen. In deze afbeelding maken de grote glazen openingen binnen witte muren het interieur helderder, terwijl het bovenste deel de structuur beschermt, als een omgekeerde basis van golfplaten.

2. Metalen coatings II

Cortenstaal is een van de materialen voor moderne gevels of wordt gebruikt in de hedendaagse architectuur. Ondanks zijn geoxideerde kleur biedt dit materiaal een enorme weerstand tegen corrosie – en dat komt allemaal door de beschermende oxidelaag die wordt gevormd door de samensmelting van chroom en koper.

Natuursteenbekleding

3. Natuursteenbekleding

Buitengevelbekleding gemaakt met stenen is door de geschiedenis heen gebruikt. Deze coatings bieden verschillende kleuren en texturen die de muren een elegante en onderscheidende toets geven. Daarnaast zorgt steen ook voor een uitstekende thermische isolatie en bescherming tegen vocht. Het materiaal staat bekend om zijn hoogwaardige hardheid en weerstand, afhankelijk van het gekozen type. De afwerkingen van stenen zijn ook erg divers. In dit huis heeft de architect de bovenste verdieping van het gebouw bedekt door deze te isoleren met leisteen. Als er iets is dat deze natuursteen kenmerkt, is het de donkere kleur en weerstand. De mogelijkheden die dit materiaal biedt, maken het een uitstekende keuze voor zowel binnen als buiten.

4. Houten coating

We kennen allemaal de schoonheid en kwaliteit van hout, want het is een buitengewoon warme en gastvrije optie als het gaat om bekledingsmaterialen voor gebouwen. Dit type coating heeft echter ook andere kenmerken, waardoor u een zorgvuldige keuze moet maken. Gevoeligheid voor vocht, zonnestraling en temperatuurveranderingen zijn slechts enkele voorbeelden. Hoewel hout al sinds de oudheid wordt gebruikt bij de constructie van schuilplaatsen, moeten we er nog steeds voor zorgen dat het op de juiste manier wordt behandeld tegen elementen zoals vuur, vocht en insecten, vooral wanneer het wordt gebruikt voor buitendecoratie.

4 materialen perfect voor buitengevels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top